Kako Odabrati TV Dijagonalu Za Svoju Dnevnu Sobu

Sadržaj:

Kako Odabrati TV Dijagonalu Za Svoju Dnevnu Sobu
Kako Odabrati TV Dijagonalu Za Svoju Dnevnu Sobu

Video: Kako Odabrati TV Dijagonalu Za Svoju Dnevnu Sobu

Video: Kako Odabrati TV Dijagonalu Za Svoju Dnevnu Sobu
Video: Xiaomi Tv- Телевизор мечты 2024, Maj
Anonim

Dijagonala se odnosi na veličinu vašeg TV ekrana. Ovaj se izraz koristi za sve vrste modernih televizora, uključujući plazma televizore. Dijagonala se u pravilu mjeri u inčima, što je 2,5 cm. Iako u posljednje vrijeme neki domaći proizvođači televizora postepeno prelaze na označavanje dijagonale u poznatijim centimetrima.

Kako odabrati TV dijagonalu za svoju dnevnu sobu
Kako odabrati TV dijagonalu za svoju dnevnu sobu

Na šta utiče dijagonala televizora?

Što je veća dijagonala televizora, to je skuplji. To je sasvim prirodno, jer je za njegovo izdanje potrebno potrošiti više novca nego za model s malim ekranom. Ali dijagonala zaslona indirektno utječe na kvalitetu reproducirane slike. Ovaj parametar u velikoj mjeri ovisi o razlučivosti televizora, njegovom formatu i kontrastu, te kvaliteti njegove matrice. Ipak, što je veća dijagonala televizora, to ga je ugodnije gledati. Mali ekran, bez obzira koliko kontrastna i sjajna bila njegova slika, izaziva određenu nelagodu kod osobe koja je gleda.

Da biste odabrali ispravnu dijagonalu televizora, procijenite udaljenost s koje će se gledati

Na izbor dijagonale bilo kojeg televizora, bilo da je riječ o modelu plazme ili tečnog kristala, utječu samo dva čimbenika: udaljenost od ekrana do gledatelja i veličina rezolucije. Da biste odabrali ispravnu dijagonalu vašeg televizora, morate imati na umu da će slika biti nejasnija i mutnija što je udaljenost do njegovog zaslona. Stoga ili nabavite televizor sa solidnom dijagonalom, ili dok gledate televiziju, sjednite bliže ekranu. Opće pravilo za odabir dijagonale za ovaj parametar je sljedeće: s povećanjem udaljenosti do TV ekrana na svaka 2 metra, širina dijagonale trebala bi se povećati za oko 10 inča.

Možete odabrati pravu dijagonalu televizora na osnovu njegove rezolucije

Rezolucija televizora ima najneposredniji utjecaj na kvalitetu njegove slike. Što je veća, to je "slika" svjetlija i šarenija. Da biste odabrali pravu dijagonalu televizora, morate razumjeti da televizori s malim ekranima imaju najveću rezoluciju. Kako se dijagonala povećava, rezolucija se neizbježno smanjuje, što čini sliku mutnijom. Izuzetak su televizori najviše cijene, stvoreni pomoću naprednih tehnologija. S povećanjem dijagonale, kvalitet slike na njima praktično ne pati. Obavezno uzmite to u obzir prilikom kupovine u salonu kućanskih aparata.

Preporučuje se: