Šta Učiniti Ako Se Baterija Isprazni

Šta Učiniti Ako Se Baterija Isprazni
Šta Učiniti Ako Se Baterija Isprazni

Video: Šta Učiniti Ako Se Baterija Isprazni

Video: Šta Učiniti Ako Se Baterija Isprazni
Video: Baterija kratko traje,Gasi se na par procenata,Vreme je za kalibraciju,Kako je uraditi 2024, Maj
Anonim

Dešava se da vam se u najnepovoljnijem trenutku automobil ne upali zbog činjenice da je baterija prazna. Ne paničite. Uopće nije potrebno pozvati šlep auto za pomoć kako bi se automobil odvezao na popravak. Sami ste u stanju riješiti problem.

Šta učiniti ako se baterija isprazni
Šta učiniti ako se baterija isprazni

Često se takva smetnja dogodi zimi: trebate voziti, ali baterija je prazna i automobil odbija da se pokrene. Šta biste trebali učiniti u takvoj situaciji? Naravno, možete pozvati šlep auto, odvesti automobil u autoservis, stručnjaci će izvaditi bateriju i napuniti je. Ali sve je to opterećeno vrlo značajnim financijskim troškovima.

Sve se može olakšati, bez trošenja novca, barem ne toliko. Bateriju možete napuniti i iz drugog vozila. Ako u blizini postoji cesta, zakočite automobil i zatražite pomoć. U suprotnom, upalite automobil, recimo, ručno. Zamolite prolaznike da vas gurnu. Nakon ubrzanja, stisnite kvačilo do kraja, a zatim okrenite ključ u bravi za paljenje, istovremeno prebacujući u drugu brzinu. Auto će se upaliti. Preostali naboj prazne baterije bit će dovoljan da stignete do najbližeg servisa automobila. Ali ni u kom slučaju nemojte gasiti motor, jer u suprotnom više nećete paliti automobil na ovaj način.

Ako kod kuće imate vlastiti punjač, tada ga možete koristiti. Samo budi oprezan. Destilirana voda počet će se zagrijavati i isparavati. Zbog toga će se zidovi baterije proširiti. Vijci mogu izbiti. Stoga ih je preporučljivo odvrnuti prije početka punjenja i pokriti običnim bijelim listom, pritiskajući knjigu.

Imajte na umu da često uvezene baterije imaju gornji poklopac koji se mora ukloniti, a zatim se vijci moraju odvrnuti. Ne pretpostavljajte da ako je tijelo čvrsto, onda se ne drži ni za što. U svakom slučaju, vijci će biti.

Da ne biste došli u tako neugodne situacije, nemojte preopteretiti bateriju, trebate se pobrinuti za nju. Ne palite stalno svjetlo u kabini, klima uređaj, ne vozite dugo s velikim dometom - opterećenje je veliko. Zimi se preporuča izvaditi bateriju i odnijeti je kući, gdje joj se na toplom neće ništa dogoditi.

Preporučuje se: